YouTuberlara vergi kolaylığı geliyor
YouTuberlara vergi kolaylığı geliyor YouTube kanal sahiplerinin vergi ödemek için şirket kurması ve defter tutması gerekiyor. Yapılacak düzenlemeyle bu zahmetli süreç tarihe karışacak ve stopaj kesintisi usulü ile veri kesilecek.
TBMMde yeni yasama yılı 1 Ekimde başlayacak. Yeni yasama yılının başlangıcıyla beraber AK Partinin 55 maddeden oluşan Ekomoni Paketi gündeme girecek. Yeni Ekonomi Paketinin detayları belli oldu. YouTuberlara vergi düzenlemesi geliyor.
Şu an yürürlükte olan yasaya göre YouTubedan gelir elde edilen tüm kanalların vergi ödemesi gerekiyor. Googledan yapılan ödemeler ticari kazanç olarak nitelendiriliyor ve yıllık gelir vergisi beyannamesi verilmesi gerekiyor. Şirket kuran kişiler bu vergiyi nasıl ödeyeceğini biliyor ancak şirket kurmayan kanal sahipleri vergi ödemiyor. Vergi beyannamesinde bulunmayan kişilere yıllar sonra büyük vergi cezaları geliyor. Düşük miktardaki vergiler, faiz ve cezayla beraber yüksek miktarlara ulaşıyor.
Ekonomi Paketindeki düzenlemeye göre YouTube kanal sahiplerinden vergi tahsil etme işlemi kolaylaşacak. Kanal sahiplerinin zorlu işlemlerle uğraşması gerekmeyecek. Kanal sahiplerinin büyük cezalara maruz kalmasının önüne geçilecek.
Stopaj usülü ile vergi kesilecek
Kanun teklifine göre kanal sahiplerinin bankada özel bir hesap açması ve YouTube gelirlerini bu hesaba yönlendirmesi yeterli olacak. Banka, yatan tutarın doğrudan stopajını kesecek. Yani hesaba yatan paranın vergisi banka tarafından otomatik olarak kesilecek ve devlete aktarılacak. Hesap sahibinin ek bir işlem yapması gerekmeyecek. Bu sayede YouTubedan gelir elde eden kişilerin defter tutma zorunluluğu ortadan kalkıyor. Kanal sahipleri, karmaşık prosedürler ile uğraşmayacak.
Ekonomi Paketinin içeriği tüm detaylarıyla paylaşılmadı. 1 Ekimde TBMMde yeni yasama yılının açılmasıyla birlikte kanun teklifinin tüm detayları kamuoyu ile paylaşılacak. Bu sayede söz konusu düzenlemenin detaylarını öğrenmiş olacağız. Bu düzenlemenin yürürlüğe girmesi için Ekonomi Paketinin bu maddesiyle birlikte Meclisten geçmesi ve Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmesi gerekiyor. Bu süreç tamamlanana kadar eski usul ile vergilendirme yapılacak.